Laptopproject

GO! campus D’Hek mee op de digitale snelweg

De coronacrisis heeft heel wat in beweging gezet in het onderwijs. Op korte tijd moest er geschakeld worden naar afstandsonderwijs en werden digitale vaardigheden van leerlingen en leerkrachten aangesproken. De digitalisering in onze scholen kwam in een stroomversnelling. Ook onze Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zet met zijn visienota ‘Digisprong; van achterstand naar voorsprong’ zijn schouders onder deze digitalisering. Net voor de wintervakantie kondigde de minister aan dat hij de digitale achterstand wil ombuigen tot een voorsprong. Met de vrijgemaakte budgetten wil hij de kinderen van het vijfde leerjaar in het basisonderwijs voorzien van een eigen laptop. Deze toestellen kunnen door leerlingen gebruikt worden maar blijven eigendom van de school.

Ook in het secundair onderwijs kunnen we niet achter blijven en springen we mee op de digitale snelweg. Vanaf 1 september 2021 zullen de leerlingen die instromen in GO! middenschool D’Hek Landen een laptop kunnen huren of aankopen via Signpost.

Door leerlingen vanaf het eerste leerjaar van secundair onderwijs vertrouwd te maken met de vele digitale tools, die inzetbaar zijn in alle vakken, versterken we de onderwijskwaliteit en kunnen we nog beter differentiëren.
Het is niet de bedoeling om boeken te vervangen en uitsluitend digitaal te werken in de toekomst. Het werken op de laptop zal een waardevolle aanvulling zijn. Onderzoek toont aan dat typen sneller gaat maar dat schrijven beter beklijft. Doordat schrijven meer werk kost moet je namelijk meer nadenken, waardoor je je hersens harder laat werken en beter onthoudt wat je geschreven hebt. In GO! middenschool D’Hek kiezen we dus voor het beste van de twee werelden.

Vanaf 1 september 2021 krijgen alle ouders de keuze om een laptop, aan een zeer voordelig tarief, te huren of aan te kopen. De prijs van de werkboeken in GO! MS D’Hek ligt een stukje onder het Vlaams gemiddelde dus dit geeft marge om mee in het laptopverhaal te stappen. Bovendien kunnen we door het digitaal werken wel kosten besparen op kopieën. Door de lage huurprijs van een toestel maken we het voor alle gezinnen mogelijk om voor hun kind een eigen laptop aan te kopen.

Samen met Signpost wordt het laptopverhaal verder uitgewerkt zodat we bij de start van het tweede semester duidelijkheid kunnen brengen over het type toestel en de kostprijs. De school kiest voor een degelijk toestel, uit het business gamma, dat de leerlingen tijdens hun volledige middelbareschooltijd kunnen gebruiken.

Vanaf februari 2021 kan u hier alle praktische informatie vinden.